Cursuri acreditate CPR

Supervizare in psihologie clinica

Se adreseaza psihologilor cu atestat de libera practica in specialitatea psihologie clinica, treapta sub supervizare.

Supervizarea este recunoscuta de Colegiul Psihologilor din Romania si respecta normele privind supervizarea profesionala in psihologie, aprobate prin Hotararea nr. 4 din 13 martie 2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 268 din 9 aprilie 2019.

In cadrul procesului de supervizare se urmareste dezvoltarea urmatoarelor competente profesionale (conform Normelor privind competentele profesionale ale psihologilor cu drept de libera practica, din 11.01.2019, publicate in Monitorul Oficial Partea I, nr. 173 din 5 martie 2019):

a) evaluare psihologică clinică: evaluare psihologică cu referire la factorii psihologici implicați/relevanți pentru sănătate și boală, la copii și adulți, cu relevanță pentru individ, cuplu, familie, grup/organizație, evaluarea psihologică clinică a copiilor cu cerințe educaționale speciale – CES, tulburări de neurodezvoltare, acordarea de feedback oral persoanelor în urma evaluării psihologice, redactarea de rapoarte scrise de evaluare psihologică clinică.

Abilități: stabilirea comunicării cu persoana evaluată, utilizarea testelor psihologice, aplicarea principiilor și standardelor etice în evaluarea psihologică, ascultare activă, abilități de intervievator, manifestarea unei atitudini empatice, lucrul în echipe multidisciplinare, alături de alți specialiști;

b) intervenție psihologică clinică și consiliere primară, pentru modificarea factorilor psihologici cu relevanță pentru sănătate și boală, în cazul copiilor și adulților, administrate individual, în cuplu, familie sau grup, promovarea sănătății și prevenirea patologiei, intervenții paliative, asistență psihologică clinică a copiilor cu CES.

Abilități: stabilirea comunicării cu persoana asistată, aplicarea principiilor și standardelor etice în consiliere și psihoterapie, ascultare activă, manifestarea unei atitudini empatice, lucrul în echipe multidisciplinare, alături de alți specialiști, utilizarea tehnicilor de psihoterapie și consiliere psihologică, aplicarea unei paradigme științifice în consilierea psihologică.

Tematica generala:

  • Etica si malpraxis in psihologia clinica
  • Evaluarea psihologica in acord cu ICD-AM, ICF, ICIDH
  • Raportul de evaluare psihologica clinica
  • Evaluarea psihologica in tulburarile de neurodezvoltare
  • Evaluarea psihologica pentru incadrarea in grad de handicap a minorilor, adultilor si varstnicilor
  • Avizele psihologice in psihologia clinica
  • Evaluarea psihologica si consilierea in tulburarile afective si anxioase
  • Evaluarea psihologica si consilierea in tulburarile de comportament alimentar
  • Evaluarea psihologica si consilierea in tulburarile de personalitate
  • Evaluarea psihologica si consilierea persoanelor cu afectiuni somatice

In cadrul supervizarii se vor prezenta atat informatii teoretice despre instrumentele psihologice si evaluarile psihologice in diferite contexte profesionale (vezi Instrumentar psihologic), cat si informatii de natura practica (analiza si discutii pe studii de caz).

Psihologii aflati in supervizare vor face prezentari ale propriilor cazuri si se vor discuta procedurile de evaluare psihologica, conceptualizare a cazului si demersurile de interventie psihologica primara.

Fiecare psiholog clinician supervizat va realiza minim:

  • 100 de ore de supervizare, esalonate pe 2 ani sau
  • 50 de ore de supervizare, esalonate pe 1 an (pentru psihologii care se afla la a doua specializare, cu conditia ca prima specializare sa apartina domeniului larg de specializare  Psihologie clinica si psihoterapie).

Fiecare intalnire de supervizare se desfasoara lunar, online, in cadru de grup si dureaza 4 ore. Periodic, se pot organiza intalniri la cabinet, pentru familiarizarea suplimentara cu instrumentarul psihologic.

Cost: 200 lei/luna.

CONTACT:

psihologclaudiaiacob@gmail.com

0722 22 65 63