Psihoterapia cu copii este un izvor nesecat de creativitate catre care pasim alaturi de copil. Atunci cand ajungem in etapa in care copilul este pregatit sa alunge din mintea lui gandurile neajutatoare, care ii aduc tristete, furie sau frica foarte intense, putem utiliza mai multe modalitati prin care sa ii facilitam acest proces.
O activitate care poate fi realizata cu copiii care au varste intre 4 si 10 ani, cu scopul de a-i ajuta sa-si restructureze sau sa-si schimbe gandurile neajutatoare (precum “Nu suport sa pierd!”, “Nu sunt bun de nimic!”), este “Bratara impotriva gandurilor neajutatoare“.
In functie de varsta copilului, il ajutam sa faca o bratara din margele mai mari sau mai mici. Fiecare margea aduce cu sine un gand ajutator soptit la urechea copilului (precum “Uneori pierzi, alteori castigi, asa e la jocuri.”, “Stiu ca sunt bun la desen.”). Gandurile aduse de margele pot fi creatia copilului sau propunerea psihoterapeutului/ parintelui.
La final, copilul poarta bratara si este incurajat ca, de fiecare data cand isi da seama ca are un gand neajutator, sa duca bratara la ureche si sa asculte gandul ajutator soptit de bratara.
Tinand cont de varsta copilului, este necesar sa nu aglomeram bratara cu multe ganduri pe care copilul sa nu le tina minte sau pe care sa nu le accepte. Uneori, un singur gand ajutator pe saptamana, poate sa insemne mult pentru starea lui de bine.