Altele

Miracolul telomerilor

📗📙Săptămâna aceasta vă recomand cartea ”Miracolul telomerilor. Noua știință a păstrării tinereții” scrisă de Elizabeth Blackburn și Elissa Epel. Prima autoare, alături de Jack Szostak și Carol Greider, chiar a primit premiul Nobel pentru medicină în anul 2009, pentru descoperirea modului în care telomerii și telomeraza protejează cromozomii.

📖Autoarele prezintă modul în care lungimea telomerilor influențează procesul de îmbătrânire și cum diferiți factori de stres pot accelera scurtarea acestora, favorizând o varietate de tulburări/boli legate de vârstă. Mai mult, oferă și indicații despre cum stilul de viață, alimentația, exercițiile fizice, gestionarea stresului și relațiile sociale pot avea un impact semnificativ asupra sănătății telomerilor și, într-un final, asupra duratei vieții noastre.

🎯Informațiile din această carte ajută un psiholog să înțeleagă mecanismele biologice prin care stresul afectează sănătatea fizică și care sunt tipurile de intervenții/obiceiuri care pot contrabalansa efectele negative ale acestuia asupra noastră. În plus, pot afla despre modalități eficiente de a scăpa de obiceiuri vechi nesănătoase și de a crea obiceiuri sănătoase.